Meglépnétek a télből a nyárba? Síelni mennétek de nem tudjátok hogyan kezdjetek neki a szervezésnek? Ha igen valamelyik kérdésemre a válaszod Neked szól most ez az írásom. Megtudhatod hogyan lehet úgy külföldre utazni, hogy elkerüljük a felesleges kiadásokat, de igényeinknek megfelelő helyet találjunk. Mivel kisgyermekesek vagyunk és a tapasztalat azt mutatja, hogy az olvasóim nagy többsége is családdal utazik, így most is innen közelítem meg a témát - ennek ellenére kezdő utazóknak is jól jöhetnek az ötleteim. 


A családi nyaralás tervezésénél talán a legfőbb dolog, hogy konszenzusra jussunk a velünk együtt utazókkal, mind célország, szálláskategória, egyéb igények (pl. kavicsos vagy homokos tengerpart, közelben található látnivalók...) terén, ha ez nincs meg el se induljunk, valaki biztosan nem lesz elégedett és nézhetjük végig az unott arcát.  Sorra vettem milyen honlapok jöhetnek jól, ha utazásra adjuk a fejünket és én hogyan használom ezeket. 

 

Repülőjegy:

Ez az a dolog, amit érdemes már 6-9 hónapra előre lefoglalni, de ha az utolsó pillanatban gondolkozunk is vannak lehetőségeink. Az én kedvenc keresőm egyérteműen a http://www.skyscanner.hu , szerintem ennek a legfelhasználóbarátabb a keresője. Ha utolsó pillanatban foglalunk és nem ragaszkodunk egy bizonyos uticélhoz érdemes több helyszínt is végigböngészni. A keresőnek van egy olyan funciója, hogy a "Hová" résznél ha kitörlünk mindent felugrik egy "Rugalmas? Minden célállomást mutat." keresési funkció. Így az adott reptérről induló összes járatot listázza nekünk ár szerint növekvő sorrendben az adott dátumon. Ha időpontban is rugalmasak vagyunk tudunk egész hónapot is megadni a keresésnél, így még inkább tudjuk csökkenteni a költségeket. Ha sikerült kiválasztani az úti célt és az időpontot nyelvtudástól függően le lehet ellenőrizni több honlapon is, hogy valamelyik közvetítő nem adja-e olcsóbban. A teljesség igénye nélkül én az alábbi honlapokon szoktam még csekkolni: http://www.momondo.de , http://www.momondo.co.uk (.it , .nl , .es ...) https://www.pelikan.hu és természetesen az adott légitársaság honlapján. 

Mindig vedd figyelembe, hogy az adott jegyárhoz milyen poggyász tartozik, lehet, hogy elsőre az ultra low cost légitársaság tűnik a legolcsóbbnak, de mire hozzáadod a poggyászt már nem az lesz a legköltséghatékonyabb. Ha 2 év alatti gyerkőccel utazol egy babakocsit/hordozót/autósülést ingyen szállíthatsz a baba részére!

Ha több indulási helyszín is szóba jöhet érdemes mindegyikre lefuttatni egy keresést, súlyos összegek spórolhatóak vele. Az ország keleti felében élőknek - Budapesten kívül - Debrecen és Kassa, a nyugati részben élőknek Pozsony és Bécs, míg a délieknek Belgrád és Zágráb is szóba jöhet, mint lehetőség, főleg interkontinentális utaknál lehetnek nagyobb különbségek a jegyek árfekvésében.

Szállás:

Szálláskeresésnél is több lehetőségünk van, ha hotelben szeretnénk megszállni a https://hu.hotels.com , https://www.trivago.hu egy jó kiindulási pont lehet, a http://www.booking.com -on egyaránt találunk apartmanokat és hoteleket, ha pedig apartmant vagy szobát szeretnénk bérelni a https://www.airbnb.hu jó választás. Ha szállodára esik a választásunk szintén hasznos lecsekkolni a fent említett oldalak mindegyikén és a hotel saját honlapján is. Én e-mailben is szoktam ajánlatokat bekérni - ha időm engedi -, volt már rá példa, hogy az internetes legolcsóbb árnál csaknem 30%-kal kedvezőbb ajánlatot kaptam így. Az adott ajánlatnál mindig olvasd el az apró betűt, hogy az adó, takarítás és egyéb költségek az árban vannak-e, vagy pluszban számolják hozzá. 
Fontos még megemlítenem a https://www.tripadvisor.co.hu/ oldalt, amin látogatók által készített képek között böngészhetünk. Az értékeléseket itt nem szoktam figyelembe venni, mivel bárki pontozhat, így van rá esély, hogy a konkurencia lepontozza vagy épp az adott hotel felpontoztassa saját magát, viszont a nem beállított valódi képek árulkodóak lehetnek az adott szálláshely állapotáról.

Autóbérlés:

Ha szeretnétek autóval is bejárni a környéket és nem költeni vagyonokat taxira az autóbérlés kézenfekvő megoldás lehet. Egyszerű google kereséssel szoktam ezek közül választani, figyelembe véve az eddigi bérlők értékeléseit és a rejtett költségeket. Mindig alaposan olvassátok át az apró betűs részeket, lehet, hogy az egyik helyen pár ezer forinttal olcsóbb a bérlés összege, de háromszoros depozitot kérnek, mint a kicsit drágább lehetőségnél. Ebből a szempontból én biztonsági játékos vagyok, inkább magasabb biztosítási díjat fizetek, de káresemény esetén nem kell a fél autót megvennem. 

Transzfer:

Úti céltól függően rengeteg lehetőség van a szálloda megközelítésére a repülőtérről, én ki szoktam kérni a hotel véleményét mit ajánlanak. Általában a taxi a legkényelmesebb, de ha szerencséd van a szállodától nem messze van egy transzfer-busz megálló és ezzel is tudod faragni a költségeket. 

Egyéb:

Last minute utak esetén kedvező lehet végigböngészni 1-2 utazási iroda ajánlatát, utazás előtt pár nappal már nem szokott óriási különbség lenni a saját magunk által szervezett út és ezek között - sőt néha még kedvezőbb is a csomagban vásárolt út, DE mindig figyeljetek oda az egyéb költségekre (pl. "kötelező költségek" - ami ha magadnak foglalsz nincs). 

utazás utazásgyerekkel nyaralás szállásfoglalás repülés baba babamama

Ha gyerekkel utazunk mindig kétszer kell gondolkoznunk, először a gyerkőc, majd a "saját fejünkkel", hogy a nyaralás mindenkinek élmény legyen és nem csak a lurkó, hanem anya és apa is ki tudja kicsit pihenni magát. A fenti szálláskereső honlapokon utána tudtok nézni, hogy gyerekbarát-e a szálláshely, milyen lehetőségeitek vannak akár rossz idő esetén is. A környéket is érdemes bejárni a google street view segítségével, így odaérkezéskor tudni fogjátok merre található a kisbolt vagy akár egy patika. Kellemes utazást kívánok Nektek és ne feledjétek: "Az egyik legnagyobb ajándék amit a gyermekednek adhatsz, hogy együtt fedezitek fel a világot."